Schilderijen Henk van Lottum in hal Trefpunt

Vanaf medio juni zijn weer nieuwe schilderijen in de hal van ’t Trefpunt te zien. Elly Kunst en Hans Terwisscha van Scheltinga, die de exposities verzorgen, hebben Henk van Lottum, lid van teken- en schildersclub ‘het Koerhuis’, gevraagd om voorbeelden van zijn werk enkele maanden beschikbaar te stellen.

De Gorsselse zeventiger Henk van Lottum is nog niet zo lang lid van ‘het Koerhuis’, maar schildert inmiddels ruim 5 jaar. Deze autodidact kiest voornamelijk de natuur als onderwerp, en aan de hand van foto’s begint hij de verf op het canvas aan te brengen. De foto dient dan slechts als voorbeeld; zijn eigen interpretatie van het onderwerp en het kleurgebruik leiden tot een persoonlijk resultaat. Hij gaat daarbij af op zijn gevoel, wat soms tot een abstract schilderij leidt.

Teken- en schildersclub ‘het Koerhuis’, waarvan Henk van Lottum lid is, bestaat al zo’n 36 jaar. In de wintermaanden kunnen de leden op donderdagmorgen gezamenlijk schilderen in de Brinkzaal van de kerk in Gorssel en op woensdagmiddag in het atelier van Mies Zweers in Harfsen. Ook wordt incidenteel les gegeven door een gastdocent of door eigen leden. In de zomermaanden gaat de club op donderdagmorgen naar buiten. Er worden dan mooie locaties gezocht waar men de schildersezels kan neerzetten en aan de slag kan gaan. Ook worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd.

Voor meer info zie www.hetkoerhuis.nl

Expositie hal Trefpunt vernieuwd

Kortgeleden werden de schilderijen in de hal van ’t Trefpunt vervangen. De komende maanden hangen er schilderijen van lokale kunstenares Boukelien Brinkman.

Mooie portretten in olieverf vallen bij binnenkomst het meeste op. “Ik streef niet alleen naar een goede gelijkenis, maar probeer ook de persoonlijkheid van de geportretteerde naar voren te laten komen”, aldus de kunstenares die grotendeels autodidact is. Pas sinds een jaar of twee schildert Boukelien portretten in olieverf en werkt ook in opdracht. “Een jaar of zes geleden ben ik begonnen met het tekenen van portretten van Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen”, vertelt Boukelien. “Aanleiding waren mijn contacten met het Elly Hillesum Centrum waar ik zwart-wit foto’s van die kinderen in handen kreeg. Ik wilde, door ze met kleurpotlood te tekenen, weer wat kleur te geven en niet alleen hun rol als slachtoffer te benadrukken, maar ook hun kìnd-zijn”.

De expositie van portretten en andere olieverfschilderijen zal eind april worden aangevuld met tekeningen van de Joodse kinderen. Het leek Elly Kunst en Hans Terwischa van Scheltinga, die al jarenlang de tentoonstellingen in ’t Trefpunt verzorgen, een gepast idee om deze tekeningen in de periode rond de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, aan de mensen te laten zien.

Meer werk en nadere info is te vinden op de website van Boukelien Brinkman www.ateliergorssel.nl.